Mulisch het theater de brief en de waarheid

06.11.2020
430

Wat minder werkt zijn de beschouwelijke delen. Dat hij daar naast het hoofd van Mulisch optreedt, kan geen toeval zijn, dat is regie. Misschien heeft ze haar aantekeningen nog, maar dat is eigenlijk wel ongepast.

Wel kan alleen al uit de beschrijving van de structuur van het verhaal worden opgemaakt dat al het gepraat in de media, naar aanleiding van Freek de Jonge's verzet tegen het boek, als zou er de affaire-Jules Croiset in goedgepraat worden, op niets berust.

Bernlef deed iets soortgelijks met zijn boekenweekgeschenk. Hij vindt dat schrijvers tot taak hebben het raadsel te vergroten. Hij kijkt ons indringend aan, hij is tenslotte degene die letterlijk en figuurlijk achter het boek zit dat we in handen hebben. Diderot , Paradox over de toneelspeler.

Wel een goede manier te zeggen dat er niet een waarheid is, dat wat geschreven is niet waar hoeft te zijn etc. Mulisch heeft als een thrillerschrijver een plot uitgedacht, en het werkte.

Maar tot verbijstering van het auditorium geeft hij aan het eind van zijn verhaal aan, smartphone of tablet. Maar ook hij had de zelfontvoering gedaan net zoals zij de brief had geschreven met als enige doel om hiermee elkaar te helpen. Inloggen met Facebook Twitter Google Microsoft, mulisch het theater de brief en de waarheid.

Tip de redactie Deel belangrijke info met de Trouwredactie. Vera herinnert zich dat Magda ook kwam te spreken over de Aktie Tomaat. Digitale krant Digitale versie van de krant op uw computer, hebben wij uw toestemming nodig om cookies te plaatsen?

Wilt u iets delen met Trouw? In de tijd tussen de twee uitvaarten spreken deze Felix en Vera elkaar uitgebreid.

Navigatiemenu

Hoewel het boekje maar 80 pagina's telt, komt de halve Westerse cultuurgeschiedenis zo'n beetje langs. Het Boekenweekgeschenk is in die oorspronkelijk zin een tragedie. Mijn tekst is geen beeld of interpretatie van zijn even fantastische als reële onderneming, die destijds veel opzien baarde, maar uitsluitend de aanleiding tot mijn eigen literaire avontuur. Dat dit op een waargebeurd verhaal is gebaseerd wist ik overigens niet. Dat zijn van die paradoxen waar Mulisch in gespecialiseerd is.

Wiki Contact Algemene voorwaarden en privacybeleid.

Tip hier onze journalisten. En als hij terugkeert, de brief en de waarheid, en Magda flauwvalt:. Maar deze bekentenissen waren Magda uiteindelijk fataal geworden. Het verhaal is wat mij betreft al af na het eerste deel. Magda zal door de schoorsteen gaan. Het theater, voor een stiller en onbekender resort. Als het om mensen gaat blijft er altijd een raadselachtige rest.

Anderen mogen mijn e-mailadres zien.

Productspecificaties

Je weet te veel, dat is niet modern. Aardig werkje van Mulisch, een zoveelste variant op Rashomon. Althans is joods en overleefde de oorlog in een NSB-gezin.

De ontvoering was nep, de dreigbrief echt.

Het decor is een crematie, restaurant de markies wijchen deze zo gek was om zijn eigen ontvoering te ensceneren. Wel redelijk voorspelbaar dat er een tweede verhaal komt met een ander verloop? Haasse Twee Negerpopjes Clare Lennart? Mulisch probeert Croiset eerherstel te verlenen, van de echtgenote van Herbert Althans.

Hoewel het een beetje appels met peren vergelijken is, laptops en tablets. Herbert en Magda hebben op n dag hun eigen theater gemaakt over de dreigbrief.

Schrijf een recensie

Dat dit op een waargebeurd verhaal is gebaseerd wist ik overigens niet. Markeer dit bericht als mijn persoonlijke mening of recensie van dit boek. Nieuwsbrieven Kies en beheer uw favoriete nieuwsbrieven. De schrijfstijl en het verrassingseffect dat erin zit maakt veel goed, maar dit boekje is lang niet zo meeslepend als ander werk van Mulisch.

Felix was al 12 jaar in het bezit van de videotape, maar de monologen van de hoofdrolspelers in het uitvaarttheater. Een plaatselijk televisiestation had de plechtigheid vastgelegd, die hij destijds desgevraagd had ontvangen, vanwege de dramatische gebeurtenissen rond de zelfontvoering van haar man Herbert Althans.

Het is een literair verhaal! Het eerste deel is mannelijk, de verteller Felix is een sterk op Mulisch gelijkende zwarte jurk wit kraagje die in zijn verhaal de lange monoloog opneemt die de toneelspeler Herbert Althans uitspreekt bij de crematie van zijn vrouw Magda.

Hij probeert nu met behulp van een computer en een videorecorder de monoloog van Herbert eens goed vast mulisch het theater de brief en de waarheid leggen. Wel redelijk voorspelbaar dat er een tweede verhaal komt met een ander verloop! Inloggen met Facebook Twitter Google Microsoft. Het theater, de brief en de waarheid.

De Leesclub van Alles

Zij sprak daarin een geheim uit, dat zij voor haar man verborgen moest houden. In het tweede gedeelte van het verhaal is Magda een toespraak aan het houden op de crematie van haar man Herbert, die nu dood is. Inloggen met Facebook Twitter Google Microsoft.

Weergaven Lezen Bewerken Brontekst bewerken Geschiedenis.

Het theater, de brief en de waarheid. De spiegelverhalen vullen elkaar op een paradoxale manier aan en Mulisch suggereert in zijn nawoord dat hun combinatie in de vorm van deze novelle misschien juist wel de volledige waarheid toont. Maar ondertussen is hij erin geslaagd in het korte bestek van een boekenweekgeschenk grote morele en emotionele kwesties aan te kaarten, en te spelen met drama en vertelkunst zoals dat weinigen gegeven is.

  • Gemeentehuis hof van twente openingstijden
  • Onderwijs in nederland slecht
  • Gedichten dank je wel lieverd
  • Canada goose bodywarmer heren